четвер, 28 вересня 2017 р.

Новий сезон - нові враження

Так, йдеться про лекції Республіканської платформи, що їх тепер ми можем бачити по всій країні. Завдяки Ютюбу, звісно.

Зокрема (може не в порядку їх запису, але чи то так важливо?) можна переглянути:

Ігор Харченко. Нація і республика.

Едуард Афонін. Закономірності та особливості української трансформації.

Андрій Кашпур. Проектування майбутнього України.

Сергій Коваленко. Українська традиція республіканізму · Част.1 Част.2

Олександр Сугоняко. Політичне завдання української нації.

Лекцію пана Ігоря я вже переглянув і оскільки там були технічні негаразди, зібрав додатковий матеріал. Хочеться краще вникнути.

Центр розвитку суспільства


Центр розвитку суспільства - це не підприємство, як можна подумати. Громадська організація. Але пан Ігор там директор. В лекції було сказано, що підприємство пана Ігоря працює на замовлення Світового банку. Тоді не громадська організація. Є ще сторінка на Фейсбуці.

Я прочитав і Концепцію діяльності, і Декларацію, я побачив дуже великі, щоб не сказати грандіозні, наміри, але дещо розпливчасті, неконкретні. І жодного звіту про виконані роботи. А також жодного прізвища, крім, звісно, директора.

Аж ось конкретні плани: Розробка, суспільне обговорення та затвердження основоположного ідеологічного документу. Але документу не видно. Не вдалось обговорити? Так хоч початковий текст був?

Деякі напрямки діяльності Центру просто нагадують Остапа Бендера. Деякі більш конкретні чи навіть масштабні. Деякі існують як намір, але не розкриті навіть в планах, тим більше, не наповнені конкретикою.

Український цивілізаційний проект


Український цивілізаційний проект. Був згаданий в лекції. І повідомлення про його роботу в 2010 та 2012 роках. І ще, зі згадкою про інші заходи циклу.

Аж ось цитата розділу Про проект. На щастя, дуже лаконічна.

Український цивілізаційний проект: побудова в Україні унікальної Цивілізації Перехрестя - прототипу майбутнього світового Ладу.

Сайт дає можливість побачити тут дві складові: семінари і конференції. Семінари представлені стенограмами. Все це дуже нагадує Несторівську групу.

Але несподівано в розділі Бібліотека два підрозділи - Коментарі і Хроніка. І там безліч і текстів, і відео, та і дуже великих, наприклад, засідання Республіканського клубу.

І загальне враження таке, що все це відбувається в сірій зоні між наукою і практикою. Бо наука, суспільствознавство в тих чи інших його розділах, тут не представлено, публіцистика. Але і практики - а у даному випадку ж йдеться про партійну програму - нема. Розмови не втілюються в погоджені тексти.

Співрозмовники


Нарешті, згадана стаття Сергія Дацюка. Республіка та нація. І ще стаття автора на прізвище Харченко, але не Ігоря, а Світлани. І от, треба ж таким співпадінням статись, саме на тему, дуже дотичну лекції (ну Гугль же її знав, коли шукав). Та ще і з посиланням на Павла Гай-Нижника, з яким є чудовий контакт на Фейсбуці.

Потім серед матеріалів семінарів я знайшов ще і Тараса Плахтія (ну і Сергія Дацюка теж). 

Запитання


Зрозуміло, що під час слухання, а потім і читання виникли запитання. От до них і переходимо тепер.

1. Чи пан Ігор є націоналістом? Але як республіканцем, то які в його розумінні стосунки республіканізма з націоналізмом, християнською демократією і соціалізмом?

2. Які результати роботи Центру. І то, зрештою, підприємство чи громадська організація?

3. Який результат Проекту? 

4. На жаль, в частині запису лекції були дефекти технічного характеру, то може не все почуто так як треба. Але от висновки чи резюме можна, мабуть, сформулювати так: ...



Немає коментарів:

Дописати коментар